luni, 28 martie 2016

Ion - Liviu Rebreanu

Ion – Liviu Rebreanu

        Aparut initial in 1921, „Ion” este primul roman romanesc modern. Reprezinta unul dintre romanele de referinta ale literaturii interbelice si nu numai si face parte din top 10 ale celor mai citite carti romanesti din toate timpurile.
 Prezentand universul rural transilvanean si redand crudul adevar al societatii romanesti putin inainte de modernizarea ei, aceasta carte reprezinta „epopeea, mai degraba decat romanul, care il consacra pe Rebreanu ca poet epic al omului teluric”, dupa cum spunea criticul literar George Calinescu.
Continutul romanului este structurat pe doua planuri: unul al taranimii si unul al intelectualitatii. In cele doua parti, „glasul pamantului” si „glasul iubirii”, Ion, taran sarac din satul Pripas se lupta cu idealurile si convingerile ca pamantul ii confera demnitate si valoare in societate. Acest glas al pamantului ii ordoneaza gandurile si trairile, actiunile lui fiind subordonate dorintei de a avea cat mai mult pamant. Considerand ca dragostea nu valoreaza „nici cat o ceapa degerata”, o seduce pe instarita Ana, in pofida dragostei ce i-o purta frumoasei Florica, si il sileste pe tatal fetei sa ii dea averea. Astfel, Ion procedeaza imoral, calcand tot in picioare si sfaramand destine, doar pentru a-si satisface nevoie materiale.
Romanul surpirnde foarte bine lupta unui taran de a se afirma prin mijloace mai putin „ortodoxe”.
Cartea este o adevarata capodopera. Liviu Rebreanu scrie mai bine de 7 ani la ea, timp in care isi face grafice si tabele cu personajele si actiunile lor. In acest roman, nimic nu este la intamplare, scriitorul considerand ca lucrarea trebuie sa fie „ o creatie de viata si de oameni”.
In mod deosebit mi-a placut aceasta carte. Daca inceputul e unul greoi, toate personajele dand navala peste cititior, pana la final, fiecare isi va lua locul si va lua parte la actiunea plina de intamplari care vor curma destine. Cititi aceasta carte! Nu va va dezamagi!

Multumesc editurii Regis pentru ca mi-au oferit sansa sa citesc acest roman superb!

joi, 24 martie 2016

Maitreyi – Mircea Eliade

Maitreyi – Mircea Eliade

            Aparuta in 1933, „Maitreyi” este una dintre cele mai de succes carti din literatura romaneasca din toate timpurile. Tradusa in sapte limbi, s-a bucurat inca din secolul trecut de o popularitate in intreaga lume.
            Reprezentand un jurnal autobiografic de dragoste, romanul lui Eliade este prima carte scrisa de un roman in care actiunea trece granitele tarii. Tanarul protagonist pleaca sa munceasca in India si va sta in gazda la Narendra Sen, tatal lui Maitreyi. Ea, o tanara indianca, frumoasa datorita faptului ca este „altceva-ul” cautat de tanar. El, un tanar englez, ajunge sa o iubeasca pe fata, dar multe piedici sa pun in fata dragostei lor. Diferenta traditiilor, a oamenilor, a idealurilor, deci a vietii dintre poporul englez si cel indian este foarte mare, acomodarea fiind aproape imposibila. Romanul surprinde foarte bine cum dragostea poate depasi barierele sociale si culturale, dar nu si cea a destinului. Sau...
            Maitreyi reprezinta cel mai exotic personaj din literatura romaneasca.
            In 1972, Maitreyi Devi, cunoscuta scriitoare indiana, ii raspunde lui Eliade prin romanul „Dragostea nu moare”.
            In special, cartea surprinde prin faptul ca iubirea lor e cu totul speciala. Ritualurile si obiceiurile indiene va vor ramane mult timp in minte.
            Mi-a placut cartea mult. Tot ceea ce a scris Mircea Eliade reprezinta capodopere literare. Chiar va recomand aceasta carte. Face parte din literatura obligatorie pentru „examenul maturitatii” si va asigur ca participa la pictarea constientului si cultului fiecaruia dintre voi. Cititi-o pentru suflet. Iubiti-o, caci merita!

            Multumesc editurii Cartex pentru tiparirea acestei carti minunate! 

miercuri, 23 martie 2016

Cismigiu & Comp. Buna dimineata, baieti! – Grigore Bajenaru

Cismigiu & Comp. Buna dimineata, baieti! – Grigore Bajenaru

            Fara doar si poate, una dintre cartile mele preferate! Umorul acestei carti depaseste orice limita, iar actiunile adolescentine fac din ea un adevarat prieten al tuturor celor care vor sa traiasca sau sa retraiasca „poznele” vremurilor fragede de tinerete!
            Aparut in 1942, romanul Cismigiu & Comp., se bucura inca din primele zile de o „explozie” de popularitate! In roman, autorul prezinta viata de licean care s-a jucat cu adolescenta lui. Umorul debordant al activitatilor nebunesti de care se bucura elevii liceului „Lazar” din Bucuresti  da un aer natural si original.
            Ce sa mai? E o adevarata nebunie. Fiecare profesor „se bucura”  de propria-i porecla, unii au parte de niste peripetii pe care nu le vor uita prea curand, elevii fug de la ore pentru a se plimba prin Cismigiu ( chiar daca mai dau nas in nas cu profu’ de mate); totul e o debandada frumoasa, organizand fiecare lucru pe baza specificarii ca „toate trec”.
            Romanul „Buna dimineata, baieti!” este povestea vietii lui Bajenaru de cand a inceput sa stea el la catedra liceului. Desigur, romanul nu are acelasi umor total, dar opera e la fel de inteligent structurata si condeita, incat nu trebuie ratata!
            Personal, pot spune ca este cel mai comic roman citit de mine si nu cred ca are rost sa ratati o asemenea carte! Va face zilele mai bune! Viata de licean prinde alta culoare!
            Multumesc editurii Litera pentru colectia „Biblioteca pentru toti” din care face parte acest minunat roman!


            Lectura placuta!

luni, 21 martie 2016

Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade

Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade


                O carte cu adevarat frumoasa. Daca impartasiti acelasi sentiment de iubire pentru modul scrierii lui Eliade ca si mine, atunci pune-ti mana repede pe „Romanul adolescentului miop”!
                Romanul a fost publicat in 1925, urmand sa fie legat ca si carte abia in 1989. El prezinta viata unui elev miop care sufera din dragoste. Drama lui este totala, reprosandu-si ca nu este altceva decat o simpla masinarie de citit si de invatat. Stand mai mereu inchis in mansarda lui, tanarul intra intr-o depresie a existentei sale si incearca sa devina ceea ce defapt nu este. Lasa sutele de carti alaturi de care isi proiectase viata si incearca sa isi faca una mai aventuroasa. Alaturi de cativa prieteni, pleaca „in cautarea” voluptatii. Romanul creeaza o imagine a incercarii eroului „nostru” sa isi schimbe total viata.
                Consider ca nu trebuie ratata aceasta carte de nimeni! Modul in care Eliade scrie romanul este, fara doar si poate, unic si reda foarte bine momentele grele ale adolescentei fiecaruia dintre noi.
                Mi-a placut enorm aceasta carte si v-o recomand cu toata dragostea! Sunt convins ca va va placea!
                Multumesc mult, inca o data, editurii Tana pentru romanul acesta mirobolant!
                Lectura placuta!

La tiganci - Mircea Eliade

La tiganci - Mircea Eliade



O noua carte care surprinde prin magia in care este creata. Cartea in sine cuprinde opt nuvele de o complexitate aparte. Cui ii place modul scrierilor lui Eliade, "La tiganci" este perfecta!
            Prima nuvela din carte este "La tiganci", nuvela fantasica publicata pentru prima data in 1963 la Madrid. Ea prezinta un moment din viata lui Gavrilescu, un banal profesor de pian. Insetat de racoare in arsita verii, acesta, plimbandu-se pe strada, vede o curte plina cu umbra. Fiind intampinat de o tanara tiganca, accepta sa intre, nestiind de fapt ceea ce il asteapta. In momentul in care trece de poarta, viata lui se va schimba radical. Va mai putea iesi Gavrilescu din curte? Va fi acelasi profesor de pian banal? Acestor intrebari va va raspunde nuvela aceasta minunata!
            Mi-a placut enorm si o recomand oricarui "visator" care vrea sa citeasca o scriere plina de magie a unuia dintre cei mai importanti scriitori romani.
             Le multumesc celor de la editura Tana pentru legarea acestei carti cu totul speciala.
             Lectura placuta!


duminică, 20 martie 2016

Hanu Ancutei – Mihail Sadoveanu

Hanu Ancutei – Mihail Sadoveanu

O carte care ne este propusa inca din generala, reprezentand lucrarea care il consacra pe Sadoveanu ca scriitor.
Publicat pentru prima data in 1928, volumul contine noua povestiri relatate la Hanul Ancutei de catre tarani moldoveni. Atmosfera ludica si magica si lmbajul folosit fac din scrierile lui Sadoveanu, o minunata opera literara cu un caracter epic aparte de tot ceea ce se regaseste in literatura romaneasca.
            Povestirile sunt diverse, trecand prin etape diferite: daca in prima, „Iapa lui Voda”, comicul domneste si in cea de-a doua, „Haralambie”, drama este omnipotenta, in cea de-a treia, „Balaurul”, intalnim groaza. In cea de-a patra si poate cea mai importanta, „Fantana dintre plopi” drama se combina cu tema iubirii si creeaza o infatisare a lumii de mult apuse, unde faptasii erau guvernatorii tarii, cei care ziceau „Da” sau „Nu”. Restul povestirilor vor completa volumul superb a lui Sadoveanu, fara de care nu trebuie sa plecam pe drumul lecturii!
            Personal, mi-a facut o placere lecturarea ei si o recomand oricui vrea sa cunoasca stilul povestirilor de seara la foc de tabara, unde toata lumea zambeste si asteapta sa iubeasca!
            Multumesc editurii Mihail Sadoveanu pentru sansa de a citi aceasta carte!
            Lectura placuta! 

Buna!

Buna! Azi incepem sa visam in biblioteca aceasta care prinde usor viata.
Inca de cand incepem sa citim, vrem sa avem in mana carti care se desprind de literatura clasica si ne duc undeva departe, spre science-fiction sau spre povesti politiste apetisante. Sincer, lecturile de baza ar trebui sa fie cele pe care le avem in liceu si peste care, cateodata, sarim fara sa ne mai uitam in urma. Romania are o literatura frumoasa. De scriitori nu ducem lipsa, iar carti minunate se gasesc cu duiumul. Doar aveti curajul sa fiti voi! Aveti convingerea ca, dupa un inceput greu, totul va merge usor. Literatura clasica creeaza o schita a lecturii fiecaruia dintre noi si precedeaza ceea ce va urma. Nu mai ezitati! Pune-ti mana pe cartile de care aveti nevoie!