luni, 28 martie 2016

Ion - Liviu Rebreanu

Ion – Liviu Rebreanu

        Aparut initial in 1921, „Ion” este primul roman romanesc modern. Reprezinta unul dintre romanele de referinta ale literaturii interbelice si nu numai si face parte din top 10 ale celor mai citite carti romanesti din toate timpurile.
 Prezentand universul rural transilvanean si redand crudul adevar al societatii romanesti putin inainte de modernizarea ei, aceasta carte reprezinta „epopeea, mai degraba decat romanul, care il consacra pe Rebreanu ca poet epic al omului teluric”, dupa cum spunea criticul literar George Calinescu.
Continutul romanului este structurat pe doua planuri: unul al taranimii si unul al intelectualitatii. In cele doua parti, „glasul pamantului” si „glasul iubirii”, Ion, taran sarac din satul Pripas se lupta cu idealurile si convingerile ca pamantul ii confera demnitate si valoare in societate. Acest glas al pamantului ii ordoneaza gandurile si trairile, actiunile lui fiind subordonate dorintei de a avea cat mai mult pamant. Considerand ca dragostea nu valoreaza „nici cat o ceapa degerata”, o seduce pe instarita Ana, in pofida dragostei ce i-o purta frumoasei Florica, si il sileste pe tatal fetei sa ii dea averea. Astfel, Ion procedeaza imoral, calcand tot in picioare si sfaramand destine, doar pentru a-si satisface nevoie materiale.
Romanul surpirnde foarte bine lupta unui taran de a se afirma prin mijloace mai putin „ortodoxe”.
Cartea este o adevarata capodopera. Liviu Rebreanu scrie mai bine de 7 ani la ea, timp in care isi face grafice si tabele cu personajele si actiunile lor. In acest roman, nimic nu este la intamplare, scriitorul considerand ca lucrarea trebuie sa fie „ o creatie de viata si de oameni”.
In mod deosebit mi-a placut aceasta carte. Daca inceputul e unul greoi, toate personajele dand navala peste cititior, pana la final, fiecare isi va lua locul si va lua parte la actiunea plina de intamplari care vor curma destine. Cititi aceasta carte! Nu va va dezamagi!

Multumesc editurii Regis pentru ca mi-au oferit sansa sa citesc acest roman superb!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu